piątek, 27 lipca 2012

strucla z marmoladą

  

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub waniliowego
  • rodzynki
  •  marmolada



Składniki na kruszonkę:
  • około 30 g masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki mąki 

        W miseczce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Dodajemy szczyptę cukru. Odstawiamy na około 40 minut. Mieszamy mąkę z wyrośniętymi drożdżami. Dodajemy jajka. Wsypujemy biały cukier  i cukier waniliowy. Następnie wlewamy rozpuszczone ale zimne masło i aromat zapachowy. Wszystko dokładnie mieszamy. 
            Z ciasta formujemy prostokąt. Nakładamy na niego marmoladę. I rolujemy je. Wkładamy struclę do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Odstawiamy na około 30 minut, żeby ciasto urosło. A w między czasie robimy kruszonkę. Mieszamy cukier z rozpuszczonym masłem. Dodajemy mąkę. Dosypujemy jej tyle,dopóki nie powstanie charakterystyczna kruszonka. Posypujemy nią ciasto. 
       Wstawiamy formy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w temp.180 stopni. Wyjmujemy z formy, aby przestygło. Gotowe! ;) Smacznego.


1 komentarz: