Kiedyś kupowałyśmy chlebek z żurawiną ( był przepyszny, znikał w mig ), ale kiedy zaczęli do niego dodawać coraz mniej żurawiny i już nie było tego zachwytu zbuntowałyśmy się ! ... i zaczęłyśmy od tamtej pory robić domowy chlebek
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 kg mąki pytlowej (razowej)
- ok. 1 szkl. ziaren słonecznika
- 1/2 szkl. siemienia lnianego
- ok. 1/2 szkl. pestek dyni
- 1 szkl. płatków owsianych (górskich)
- 3 czubate łyżki soli
- 1,5 l przegotowanej ciepłej wody
- 2 dkg drożdży
- zakwas
Wsypać składniki do miski, wlać wodę.
Wyrobić ciasto ( drewnianą łyżką ) z tego odłożyć 2-3 łyżki na nowy zakwas.
Odłożony zakwas zostawić w temp. pokojowej na 24 godz. do 36 godz. nie przykryty. Potem zakręcić słoik i wstawić do lodówki (może tak stać do 3 tygodni).
Resztę wyłożyć do blaszek nasmarowanych masłem.
Pozostawić na 8-10 godz. Przykryć ścierką.
Piec 1 godz. w temp. 200-220 °C ( wkładamy do zimnego piekarnika ).
Pierwsze pół godziny blaszki mogą być nakryte folią aluminiową żeby nie zrobiła się spieczona skorupa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz