czwartek, 5 lipca 2012

chlebek pełnoziatnisty na zakwasie - przepis


Kiedyś kupowałyśmy chlebek z żurawiną ( był przepyszny, znikał w mig ), ale kiedy zaczęli do niego dodawać coraz mniej żurawiny i już nie było tego zachwytu zbuntowałyśmy się ! ... i zaczęłyśmy od tamtej pory robić domowy chlebek

SKŁADNIKI:
  •     1 kg mąki pszennej
  •    1/2 kg mąki pytlowej (razowej) 
  •    ok. 1 szkl. ziaren słonecznika
  •   1/2 szkl. siemienia lnianego
  •   ok. 1/2 szkl. pestek dyni
  •   1 szkl. płatków owsianych (górskich)
  •   3 czubate łyżki soli
  •   1,5 l przegotowanej ciepłej wody
  •   2 dkg drożdży
  •   zakwas

 

Wsypać składniki do miski, wlać wodę. 
Wyrobić ciasto ( drewnianą łyżką ) z tego odłożyć 2-3 łyżki na nowy zakwas. 
Odłożony zakwas zostawić w temp. pokojowej na 24 godz. do 36 godz. nie przykryty. Potem zakręcić słoik i wstawić do lodówki (może tak stać do 3 tygodni).
Resztę wyłożyć do blaszek nasmarowanych masłem. 
Pozostawić na 8-10 godz. Przykryć ścierką.
Piec 1 godz. w temp. 200-220  °C ( wkładamy do zimnego piekarnika ).
Pierwsze pół godziny blaszki mogą być nakryte folią aluminiową żeby nie zrobiła się spieczona skorupa.

rośnie,  rośnie,  rośnie..

pieczemy ...

..  i gotowe !  ;)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz