poniedziałek, 16 lipca 2012

placek po węgiersku



SKŁADNIKI na placki ziemniaczane :

 z przepisu wychodzą 2 duże placki zdjęte z patelni o średnicy 32 cm
  • pół kilo ziemniaków
  • jedna cebula
  • 5-6 łyżek mąki
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej do smażenia
        Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i drobno kroimy w kosteczkę. Masę ziemniaczaną, cebulę i mąkę mieszamy, następnie całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dużej patelni o średnicy 32 cm  podgrzewamy olej i nakładamy ciasto ziemniaczane. Smażymy tak długo aż placki ziemniaczane nabiorą rumieńców.


 SKŁADNIKI  na gulasz :

  • 50 dag mięsa gulaszowego
  • 3 marchewki
  • papryka świeża ( zielona, czerwona )
  • przecier pomidorowy (słoik około 20m ml)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • papryczka chilli 
  • 5 pieczarek  
  • przyprawy: sól, papryka ostra, papryka słodka


         Mięso gulaszowe myjemy pod zimną wodą, kroimy na drobne kostki i kładziemy na patelnię by się troszkę obsmażyło. W międzyczasie siekamy trzy ząbki czosnku, które dokładamy do mięsa.  Paprykę myjemy, obieramy i kroimy w paski. Kolejnym składnikiem jest marchewka, która po obraniu będzie krojona w talarki. Do garnka nalewamy tyle wody by zakryła mięso. Wodę zaczynamy gotować z mięsem, czosnkiem oraz marchewką. Po upływie 30- 40 minut dodajemy paprykę i przecier pomidorowy. Gulasz gotujemy aż mięso zmięknie około 1,5- 2 godzin. Pod koniec dodajemy sól, paprykę ostrą. Do garnuszka nalewamy troszkę wody i rozrabiamy w niej 2 łyżeczki mąki, gdy się wymiesza zaprawiamy gorącym sosem. Dolewamy mąkę do gulaszu i gotujemy jeszcze kilka chwil.
Gotowy gulasz można wykładać na placki ziemniaczane.
Smacznego












1 komentarz: