piątek, 20 lipca 2012

rogaliki z budyniem - ideał !

             
                Nie można było oprzeć się widokowi tych rogalików u Kuchnia łączy pokolenia, dlatego też postanowiłyśmy je zrobić. Link tutaj.   Są jak z cukierni !



SKŁADNIKI :
  • 4 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • kostka masła
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
  • rozbełtane jajko do posmarowania przed pieczeniem
  • opakowanie budyniu śmietankowego ( u nas budyń krówkowy )


 Budyń zrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudzić. Ciasto wyrobić. Zawinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować w okrągły placek, pociąć w trójkąty. Na każdy trójkąt położyć łyżkę budyniu i zwijać od szerszej strony. Uformować tak, żeby przypominały rogaliki. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec na blasze wyłożonej papierem. 
Piec w temp. do 200 °C aż się zarumienią. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i ostudzić. 
Smacznego ! 



5 komentarzy:

  1. bardzo się cieszymy, że wykorzystałyście nasz przepis:) dziękujemy:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście wyglądają przepysznie! Podkradnę parę na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pytanie techniczne: drożdże są suche czy świeże? Mam je dodać i wyrobić ciasto czy trzeba zrobić zaczyn?
    Pozdrawiam
    m.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże są świeże. My robimy tak, że najpierw do śmietany dodajemy drożdże i mieszamy. Do tego kolejno cukier waniliowy, mąkę i masło. Porządnie wyrabiamy przez kilka minut i do lodówki.
      Pozdrawiamy:)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź :-)

      Usuń