SKŁADNIKI:
- 250 g marchewki startej na grubych oczkach
- 2 jaja
- 150 g drobnego cukru
- 140 ml oleju słonecznikowego
- 75 g grubo posiekanych orzechów laskowych
- 20 g rodzynek
- 175 g przesianej mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
- odrobina mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Jaja, cukier i olej miksujemy do połączenia składników, do tego
dodajemy marchew, orzechy, rodzynki i mieszamy za pomocą łyżki lub
szpatułki.
Mąkę z przyprawami mieszamy w osobnej misce. Dodajemy całość
do masy i mieszamy również szpatułką do połączenia składników.
Ciasto
przekładamy do keksówki długości ok 20 cm wyłożonej papierem do
pieczenia. Pieczemy w temp. 150°C przez godzinę
do godziny 15 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Smacznego !
Mmm marchewkowe :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, również zaczynam dopiero swoją przygodę z blogiem kulinarnym http://ilovecooking92.blogspot.com/