wtorek, 10 lipca 2012

strucla serowa



 SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub waniliowego
  • rodzynki

Składniki na ser:
  • około 350 g białego półtłustego twarogu
  • cukier waniliowy
  • 1 ewentualnie 2 żółtka

Składniki na kruszonkę:
  • około 30 g masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki mąki 

        W miseczce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Dodajemy szczyptę cukru. Odstawiamy na około 40 minut. Mieszamy mąkę z wyrośniętymi drożdżami. Dodajemy jajka. Wsypujemy biały cukier  i cukier waniliowy. Następnie wlewamy rozpuszczone ale zimne masło i aromat zapachowy. Wszystko dokładnie mieszamy. 
           Teraz czas na biały ser. Rozdrabniamy go w misce,dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Z ciasta formujemy prostokąt. Nakładamy na niego masę serową. I rolujemy je. Wkładamy struclę do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Odstawiamy na około 30 minut, żeby ciasto urosło. A w między czasie robimy kruszonkę. Mieszamy cukier z rozpuszczonym masłem. Dodajemy mąkę. Dosypujemy jej tyle,dopóki nie powstanie charakterystyczna kruszonka. Posypujemy nią ciasto. 
       Wstawiamy formy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w temp.180 stopni. Wyjmujemy z formy, aby przestygło. Gotowe! ;) Smacznego.


2 komentarze:

  1. Jaka długaśna ta strucla :) Poproszę o kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. 40-centymetrowa foremka wyszła :))

    jest pyszna ! najlepiej smakuje z lekko schłodzonym mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń