Nie można było oprzeć się widokowi tych rogalików u Kuchnia łączy pokolenia, dlatego też postanowiłyśmy je zrobić. Link tutaj. Są jak z cukierni !
SKŁADNIKI :
- 4 szklanki mąki
- 5 dag drożdży
- kostka masła
- 500 ml kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- rozbełtane jajko do posmarowania przed pieczeniem
- opakowanie budyniu śmietankowego ( u nas budyń krówkowy )
Budyń zrobić
zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudzić. Ciasto wyrobić. Zawinąć
folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować w
okrągły placek, pociąć w trójkąty. Na każdy trójkąt położyć łyżkę budyniu i zwijać od szerszej
strony. Uformować tak, żeby przypominały rogaliki. Posmarować
rozbełtanym jajkiem i piec na blasze wyłożonej papierem.
Piec w temp. do 200 °C aż się zarumienią. Po upieczeniu
posypać cukrem pudrem i ostudzić.
Smacznego !
bardzo się cieszymy, że wykorzystałyście nasz przepis:) dziękujemy:D
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wyglądają przepysznie! Podkradnę parę na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńpytanie techniczne: drożdże są suche czy świeże? Mam je dodać i wyrobić ciasto czy trzeba zrobić zaczyn?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
m.
Drożdże są świeże. My robimy tak, że najpierw do śmietany dodajemy drożdże i mieszamy. Do tego kolejno cukier waniliowy, mąkę i masło. Porządnie wyrabiamy przez kilka minut i do lodówki.
UsuńPozdrawiamy:)
Bardzo dziękuję za odpowiedź :-)
UsuńA mogę z makiem
OdpowiedzUsuń