SKŁADNIKI na placki ziemniaczane :
z przepisu wychodzą 2 duże placki zdjęte z patelni o średnicy 32 cm
- pół kilo ziemniaków
- jedna cebula
- 5-6 łyżek mąki
- przyprawy: sól, pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce o drobnych oczkach.
Cebulę obieramy i drobno kroimy w kosteczkę. Masę ziemniaczaną, cebulę i
mąkę mieszamy, następnie całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na
dużej patelni o średnicy 32 cm podgrzewamy olej i nakładamy ciasto
ziemniaczane. Smażymy tak długo aż placki ziemniaczane nabiorą
rumieńców.
SKŁADNIKI na gulasz :
- 50 dag mięsa gulaszowego
- 3 marchewki
- papryka świeża ( zielona, czerwona )
- przecier pomidorowy (słoik około 20m ml)
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- papryczka chilli
- 5 pieczarek
- przyprawy: sól, papryka ostra, papryka słodka
Mięso gulaszowe myjemy pod zimną wodą, kroimy na drobne kostki i kładziemy na patelnię by się troszkę obsmażyło. W międzyczasie siekamy trzy ząbki czosnku, które dokładamy do mięsa. Paprykę myjemy, obieramy i kroimy w paski. Kolejnym składnikiem jest marchewka, która po obraniu będzie krojona w talarki. Do garnka nalewamy tyle wody by zakryła mięso. Wodę zaczynamy gotować z mięsem, czosnkiem oraz marchewką. Po upływie 30- 40 minut dodajemy paprykę i przecier pomidorowy. Gulasz gotujemy aż mięso zmięknie około 1,5- 2 godzin. Pod koniec dodajemy sól, paprykę ostrą. Do garnuszka nalewamy troszkę wody i rozrabiamy w niej 2 łyżeczki mąki, gdy się wymiesza zaprawiamy gorącym sosem. Dolewamy mąkę do gulaszu i gotujemy jeszcze kilka chwil.
Gotowy gulasz można wykładać na placki ziemniaczane.
Smacznego
nigdy takich nie jadłam;) muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuń