SKŁADNIKI :
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka ciepłej wody
- łyżka drożdży
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- sos czosnkowy
SKŁADNIKI na sos czosnkowy:
- jogurt naturalny
- łyżeczka majonezu
- zioła prowansalskie
- papryka ostra
- pieprz ziołowy
- 2 ząbki czosnku
W miseczce mieszamy drożdże, cukier, 3 łyżki wody i 3 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut. W tym czasie resztę mąki mieszamy ze szczyptą soli. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do wymieszanej z solą mąki. Podczas wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę oraz resztę wody. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy aż troszkę podrośnie. Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy/na blachę.
Z podanych składników wychodzą 2 pizze o średnicy 29 cm :)
Do pizzy dodajemy to, na co mamy ochotę. U mnie były to kawałeczki ananasa i pokrojona szynka oraz podsmażona kiełbaska i pieczarki, zielona papryczka chilli.
piękna pizza:) na wszelki wypadek odpowiadam na pytanie dotyczące rogalików też tutaj;) obecnie korzystamy ze starego piekarnika, więc nie jestem w stanie powiedzieć dokładnie, ale ten rodzaj ciasta piecze się w temperaturze do 200 stopni;) kiedy się ładnie zarumienią to znaczy, że są już dobre.
OdpowiedzUsuń