SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 10 dag masła
- 2 jaja
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 opakowania śmietan fix
Polewa:
- 40 dag krówek
- 10 dag masła
- 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą z części pieczemy w blaszce o tych samych wymiarach ok. 10 min w 170 stopniach.
Placki odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy resztę składników na masę. Ubitą śmietanę wykładamy na placek i przykrywamy drugim.
W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy krówki oraz mleko. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia krówek. Gorącą masę ubijamy mikserem przez kilka minutek i wylewamy na wierzch ciasta. Posypujemy orzechami i gotowe! ;)
musi być przepysznie słodka! :)
OdpowiedzUsuńmmm, pyszne ciasto! takie slodziutkie *.*
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie!! Mam pytanie, czy krówki zastygają na twardą, chrupką polewę, czy pozostają miękkie?
OdpowiedzUsuńpozostają miękkie i ciągnące się :)
OdpowiedzUsuńTakiej krówki jeszcze nie piekłam! Pora to nadrobić :)
OdpowiedzUsuń