wtorek, 21 sierpnia 2012

krówka




SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 2 jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 opakowania śmietan fix

Polewa:
  • 40 dag krówek
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki mleka

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą z części pieczemy w blaszce o tych samych wymiarach ok. 10 min w 170 stopniach.
Placki odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy resztę składników na masę. Ubitą śmietanę wykładamy na placek i przykrywamy drugim.
W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy krówki oraz mleko. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia krówek. Gorącą masę ubijamy mikserem przez kilka minutek i wylewamy na wierzch ciasta. Posypujemy orzechami i gotowe! ;)



6 komentarzy:

  1. mmm, pyszne ciasto! takie slodziutkie *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się pysznie!! Mam pytanie, czy krówki zastygają na twardą, chrupką polewę, czy pozostają miękkie?

    OdpowiedzUsuń
  3. pozostają miękkie i ciągnące się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej krówki jeszcze nie piekłam! Pora to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń