czwartek, 23 sierpnia 2012

babeczki z budyniem

Spotykane jeszcze w cukierniach
Inspiracja: mniam-mniam.bloog
 


 SKŁADNIKI:
  • 30 dag mąki 
  • 15 dag masła 
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • budyń

   Wszystkie składniki wyrabiamy na elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość około 3 mm, wykrawamy krążki, wylepiamy nimi foremki na babeczki. Z ciasta wykrawamy krążki do "zamknięcia" babeczek. Foremki wylepione ciastem wsadzamy na czas przygotowania budyniu do lodówki.
  
 Ciepłym budyniem napełniamy babeczki i przykrywamy krążkami ciasta, krążki lekko przyklejamy do brzegów babeczek aby budyń podczas pieczenia nie wypłynął.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.

Po wyjęciu z pieca wyjmujemy babeczki, odwracamy je "do góry nogami" i posypujemy cukrem pudrem.


5 komentarzy: