Spotykane jeszcze w cukierniach
Inspiracja: mniam-mniam.bloog
SKŁADNIKI:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 3 żółtka
- budyń
Wszystkie
składniki wyrabiamy na elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość około 3
mm, wykrawamy krążki, wylepiamy nimi foremki na babeczki. Z ciasta
wykrawamy krążki do "zamknięcia" babeczek. Foremki wylepione ciastem
wsadzamy na czas przygotowania budyniu do lodówki.
Ciepłym
budyniem napełniamy babeczki i przykrywamy krążkami ciasta, krążki
lekko przyklejamy do brzegów babeczek aby budyń podczas pieczenia nie
wypłynął.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
Po wyjęciu z pieca wyjmujemy babeczki, odwracamy je "do góry nogami" i posypujemy cukrem pudrem.