czwartek, 23 sierpnia 2012

babeczki z budyniem

Spotykane jeszcze w cukierniach
Inspiracja: mniam-mniam.bloog
 


 SKŁADNIKI:
  • 30 dag mąki 
  • 15 dag masła 
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • budyń

   Wszystkie składniki wyrabiamy na elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość około 3 mm, wykrawamy krążki, wylepiamy nimi foremki na babeczki. Z ciasta wykrawamy krążki do "zamknięcia" babeczek. Foremki wylepione ciastem wsadzamy na czas przygotowania budyniu do lodówki.
  
 Ciepłym budyniem napełniamy babeczki i przykrywamy krążkami ciasta, krążki lekko przyklejamy do brzegów babeczek aby budyń podczas pieczenia nie wypłynął.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.

Po wyjęciu z pieca wyjmujemy babeczki, odwracamy je "do góry nogami" i posypujemy cukrem pudrem.


wtorek, 21 sierpnia 2012

krówka




SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 2 jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 opakowania śmietan fix

Polewa:
  • 40 dag krówek
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki mleka

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą z części pieczemy w blaszce o tych samych wymiarach ok. 10 min w 170 stopniach.
Placki odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy resztę składników na masę. Ubitą śmietanę wykładamy na placek i przykrywamy drugim.
W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy krówki oraz mleko. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia krówek. Gorącą masę ubijamy mikserem przez kilka minutek i wylewamy na wierzch ciasta. Posypujemy orzechami i gotowe! ;)



piątek, 17 sierpnia 2012

ciastka francuskie z nektarynką i brzoskwinią

Na szybko, a jakie dobre :)
Inspiracja: kotlet.tv



SKŁADNIKI:

  • ciasto francuskie
  • jajko
  • 3 nektarynki
  • 2 brzoskwinie
  • cukier
Ciasto kroimy na trójkąty, na które rozsmarowujemy rozbełtane jajko. Na to układamy pokrojone owoce i posypujemy je cukrem. 





środa, 8 sierpnia 2012

brownie z mikrofali

           Po dawnych nieudanych próbach robienia ciastka w mikrofali, które kończyły się dymem przyszedł czas na kolejną próbę. A wszystko dzięki Dusiowej kuchni, która wczoraj dodała przepis



SKŁADNIKI:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody gazowanej

Mieszamy wszystkie suche składniki w kubku.
Dodajemy oliwę i wody.
Mieszamy całość i wsadzamy do mikrofalówki.
Pieczemy na najwyższej mocy około 3minuty, doglądaj po każdej minucie czy jest gotowe.
Wyjmujemy z kubka, albo i nie. ;)

brownie jeszcze w kubku






poniedziałek, 6 sierpnia 2012

placki z cukinii z pomidorową salsą

Placuszki pochodzą z przepisu Margarytki. 

Kilka składników i mamy prosty i tani obiad








SKŁADNIKI:

Placuszki :
  • 1 duża cukinia około 500 g
  • 2 małe jajka
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • papryka ostra
  • olej do smażenia
  
Salsa pomidorowa: 

  • 4 średnie pomidory   
  • 4 małe cebulki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 2 łyżka posiekanej świeżej bazylii 
  • sól i pieprz
             Cukinię umyć, usunąć pestki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić i odstawić na kilkanaście minut, aż cukinia puści sok. Sok odlać. Do masy dodać mąkę, wbić jajka i doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i  świeżo startą gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać. Smażymy na patelni na złoty kolor.

       Pomidory pokroić w drobną kostkę. Cebulki obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Szczypiorek i bazylię drobno posiekać. Cebulę, bazylię i szczypiorek dodać do pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.









własne pomidorki